VGZ verhoogt zorgpremie met 6 tot 14 procent
11 november 2014

Zorgverzekeraar VGZZorgverzekeraar VGZ heeft dinsdag bekend gemaakt dat zij de premie voor haar basisverzekering voor 2015 met 6 tot 14 procent verhoogt. De restitutiepolis is de grootste stijger. Met 14 procent stijgt deze polis naar €113,95 per maand. De naturapolis stijgt met ruim 12 procent naar €107,95 per maand en de premie voor de selectieve polis stijgt met ruim 6 procent naar €97,95. De aanvullende verzekeringen bij VGZ zullen met 1 procent stijgen.

Volgens VGZ wordt de stijging van de premies mede veroorzaakt door het feit dat vanaf volgend jaar de kosten van wijkverpleging door zorgverzekeraars vergoed worden. De Consumentenbond stelt dat de premies eigenlijk zouden moeten dalen omdat behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug zouden moeten vloeien naar de klant. VGZ geeft aan dat een flink deel van de reserve wordt teruggegeven via de premie. Zonder deze teruggaaf zou de premie voor 2015 gemiddeld €6,50 hoger liggen.

Eerder werd al gevreesd dat de meeste zorgverzekeraars hun premie zullen verhogen en nu VGZ haar premies bekend heeft gemaakt is het afwachten wat de overige zorgverzekeraars doen. Zij hebben tot 19 november om hun premie voor 2015 openbaar te maken. DSW maakte als eerste in september bekend dat haar premies voor zowel de basis- als de aanvullende verzekeringen gelijk blijft.

Het verschil tussen natura- en restitutiepolissen wordt steeds groter. Het lijkt er op dat vrije zorgkeuze steeds duurder wordt ten opzichte van de natura- en budgetpolissen. Voor consumenten die bereid zijn om vrije zorgkeuze in te leveren in ruil voor een lagere premie kunnen dus flink besparen.